Blog

A repülőtársaságok poggyászszabályai: milyen a jó utazóbőrönd repülőre?

2024.10.17 10:56

A repülőtársaságok poggyászszabályai: milyen a jó utazóbőrönd repülőre?

Az utazóbőrönd repülőre történő kiválasztása nem egyszerű, hiszen ilyenkor a poggyászra különösen oda kell figyelni, mert mind méret, mind pedig a súly tekintetében szigorú szabályokkal találkozhatunk.

Mivel a bőröndöket feladáskor minden alkalommal megmérik, ezért túlsúly esetén nem kerülhető el a többletdíj, ami jelentősen megnövelheti az utazás költségét. A kézipoggyász mérete is meghatározott, ezért ezekre a dolgokra már akkor érdemes gondolni, amikor a bőröndödet megvásárolod.

Blogunkban segítünk eligazodni a bőröndök mérete és típusa között, és azt is megmutatjuk, hogy egyes légitársaságoknál milyen poggyászszabályokkal találkozhatsz.

A bőröndök mérete

Annak érdekében, hogy könnyebben tud kiválasztani a megfelelő méretet, kategóriákba soroltuk a bőröndöket. A kabintáskák kisebbek, a kabinbőröndök 40-55, a közepes változatok 60-69 cm-esek, míg a nagy bőröndök 70-89 cm méretűek.

Igazi telitalálat, ha a bőröndszettek közül választasz, hiszen ebben többféle típust találhatsz.

A kabintáskák

Ezeket a kisebb méretű poggyászokat ingyenesen lehet felvinni a repülőgép fedélzetére, és azt általában a lábnál vagy az ülés alatt kell elhelyezni.

A Wizz Air esetében ez 40 x 30 x 20 cm és maximum 10 kg lehet, a Ryanairnél 40 x 20 x 25 cm, míg a Lufthansa esetében 40 x 30 x 10 cm, maximum 8 kg. A kabintáskába belefér a laptop és a személyes tárgyak, amiket szeretnél magad mellett tudni a repülés során.

A Bontour Air 4.0 Wizzair méretű kék kabintáska egy szolid és nagyon jól kihasználható darab, 40 x 30 x 20 cm-es méretével a Wizz Air-gép fedélzetére nyugodtan magaddal viheted. Az egyterű belső részében elférnek a legfontosabb dolgaid, az oldalán lévő két zsebbe is pakolhatsz. Vállpántja levehető, utazás során pedig könnyen rögzítheted a táskát a bőrönd tetején is.

A kabinbőrönd: ez is jó utazóbőrönd repülőre

Ezeket a táskákat szintén fel lehet vinni a repülőgépre, elhelyezésük a felső poggyásztartóban történik. Nagyon praktikusak akkor, ha nem szeretnél csomagot feladni, ebben ugyanis elfér egy rövid utazáshoz szükséges összes holmi. További előnye, hogy a gépről leszállva nem kell várni a poggyászkiadásra. Egy jó utazóbőrönd repülőre például a Hachi Boston ezüst 4 kerekű kabinbőrönd.

A Wizz Air Priority jeggyel egy darab, maximum 10 kg-os, 55 x 40 x 23 cm-es kabinbőrönd vihető fel a fedélzetre. A Ryanair Priority Boarding jegy egy darab 55 x 40 x 20 csomag ingyenes szállítását foglalja magába maximum 10 kg-ig, míg a Lufthansa maximum 8 kg-os csomagot engedélyez 55 x 40 x 23 cm méretben, jegytípustól függően ebből egy vagy két darab vihető fel a gépre.

A feladott poggyászok súlyhatárai

A gép csomagterébe kerülő poggyászok esetében a jegytípustól függően változik a feladható súly. Ezekre nyugodtan választhatod a közepes és nagy bőröndjeinket. A Wizz Air esetében 10 kg, 20 kg és 32 kg-os lehetőségek vannak, a csomag mérete maximum 149 x 119 x 171 cm lehet.

A Ryanairnél 10 és 20 kg-os jegyváltozatok között választhatsz, 81 x 119 x 119 cm maximális méretig. A Lufthansa társaságnál, ha Economy osztályon utazol, akkor egy darab 23 kg-os csomagot adhatsz fel, Prémium Economy osztályon azonban már két darab ilyen csomag is feladható. Business osztályon két darab 32 kg-os csomagot is tudsz a repülő csomagterében szállíttatni.

Táskavásárlás egyszerűen

Oldalunkon nagyon sokféle táskát vásárolhatsz, minden egyes termékünknek megtalálod a leírásban a pontos méretét, így tudni fogod, melyik lesz a jó utazóbőrönd repülőre. Javasoljuk, hogy már a csomagolás előtt nézd meg az adott társaság poggyászszabályát, és megfelelő méretű táskát használj, kerüld el a túlsúlyfizetést!